default_mobilelogo

Iedereen is uiteraard welkom bij Pieds Sur Terre!

Zowel gezonde mensen als mensen met systematische aandoeningen zoals diabetes of reuma, kankerpatiënten, kinder en ouderen, sporters en mensen met klachten thv knie, heup, rug of nek.

Diabetespatienten

Waarom is voetverzorging bij diabetespatiëten zo belangrijk?

Eerst en vooral: wat is diabetes of suikerziekte?

Er zijn twee soorten: type 1 en type 2.

 

Bij type 1 diabetes valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan en vernietigt ze. Het lichaam maakt daardoor geen of onvoldoende insuline aan. Vandaar dat het vanaf de diagnose noodzakelijk is om levenslang insuline in te spuiten. Deze aandoening ontstaat meestal bij kinderen of jonge volwassenen (jonger dan 40 jaar). Van alle personen met diabetes wordt minder dan 10% getroffen door type 1.

Meer dan 90% van de mensen die aan diabetes lijden, hebben type 2 diabetes.De aandoening treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis: er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe. Dit zijn ook belangrijke verklaringen voor de sterke toename van type 2 diabetes in de bevolking. Omgekeerd kan men door een gezonde leefstijl type 2 diabetes goed voorkomen.

In tegenstelling tot type 1 diabetes hebben veel personen weinig of geen klachten bij de diagnose van type 2 diabetes. Zij kunnen hier dus jarenlang mee rondlopen zonder het te weten. Vaak komt de diagnose er eerder toevallig, bijvoorbeeld bij een arbeidsgeneeskundig onderzoek of naar aanleiding van een verwikkeling zoals een slecht genezende voetwonde of kramp in voeten of tenen.

Verwikkelingen

Diabetes kan zowel op korte als op lange termijn tot een aantal gezondheidsproblemen leiden. Op korte termijn kunnen ontregelde bloedsuikerwaarden leiden tot uitdroging of bewustzijnsverlies. Te hoge bloedsuikerwaarden richten op termijn heel wat schade aan ter hoogte van verschillende organen.

Verwikkelingen op lange termijn kunnen zowel de kleine als de grote bloedvaten aantasten.

Aantasting van de grote bloedvaten uit zich door een grotere kans op een hartinfarct, hersentrombose (beroerte) en een slechte bloedcirculatie in de benen. Aantasting van de kleine bloedvaatjes zorgt vooral voor problemen in de ogen en de nieren. Een slecht geregelde diabetes kan ook de zenuwbanen aantasten. In combinatie met een slechte bloedcirculatie kunnen voetwonden ontstaan die moeilijk genezen. Hiervoor wordt ook de term diabetische voet gebruikt.

Bij diabetes kan zenuwaantasting ervoor zorgen dat knellende schoenen en kleine wondjes te laat opgemerkt worden. Het is belangrijk om hierop tijd bij te zijn.

Van alle personen met diabetes ontwikkelt 25% ooit voetproblemen. Bij de ontwikkeling van diabetische voet speelt het verminderd gevoel door zenuwaantasting een belangrijke rol. Hierdoor worden knellende schoenen en kleine wondjes immers vaak te laat opgemerkt. Een slechte doorbloeding kan de genezing extra bemoeilijken. Bij verdere verwaarlozing kan uiteindelijk een (gedeeltelijke) amputatie nodig kan zijn. Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen als er tijdig wordt doorverwezen voor verder onderzoek bij de podoloog en een gepaste behandeling wordt opgestart.

 

Controle voeten

Wanneer je als gevolg van zenuwaantasting geen gevoel meer hebt in je voeten, verdwijnt ook het zo belangrijke pijnalarm. Of dit het geval is, kan blijken uit een test met een monofilamentje. Dit is een klein 'visdraadje' die bij drukken tegen de voetzool een constante druk geeft. Als je deze lichte aanraking niet voelt, loop je risico op voetwonden. Je eigen voeten dagelijks onderzoeken is een must! Kijk daarbij naar eelt, blaren, kloven en kwetsuren. Gebruik voor het onderzoek van de voetzool een spiegel of vraag hulp aan een huisgenoot. Elk teken van ontsteking (roodheid, warmte, zwelling of pijn) moet een alarmbelletje doen rinkelen. Aarzel in dat geval niet om dadelijk de hulp in te roepen van je arts of je podoloog. Het is belangrijk dat je voeten minstens 1 maal per jaar grondig worden gecontroleerd. Bron: Diabetes Liga

Op voorschrift van een arts, met vermelding op het voorschrift “podologisch consult en controle diabetes”, krijgt u 2x per jaar €27,39 terug. Bij de podoloog zelf betaalt u €30.

Deze controle omvat:

 • Controle zenuwen
 • Controle bloedvaten
 • Voetverzorging
 • Wondzorg (indien nodig)
 • Vilttherapie (indien nodig)

Ook voor algemene voetverzorging is het zeer belangrijk bij een diabetes patiënt dat er niet wordt gedaan aan de zogenaamde “badkamerchirurgie”. Laat daarom jouw voeten verzorgen door een podoloog: zij zullen nagels recht knippen en eelt verwijderen op podologische wijze! Er wordt aangeraden dit alle 6 weken te doen.

 

Reumapatiënten

In de volksmond wordt het woord ‘reuma’ vaak gebruikt om pijn en stijfheid in de gewrichten en de spieren aan te duiden, maar reuma is véél meer dan dat. Reuma is een verzamelnaam voor een tweehonderdtal acute en chronische aandoeningen die ons bewegingsstelsel (spieren, pezen, gewrichten) en het bijbehorende bindweefsel aantasten en die niet aangeboren zijn of veroorzaakt werden door een ongeval of trauma. Bron: Reumanet

Hierdoor kunnen er dus grote misvormingen ontstaan thv verschillende gewrichten. Door deze misvorming in de voeten, kunnen er op verschillende plaatsen eelt ontstaan die ook zeer pijnlijk zijn. Dit komt omdat de voet niet meer in een normale schoen past en deze meer druk geven dan normaal. Hiervoor kunnen op maat gemaakte zolen en/of schoenen aangewezen zijn.

Kankerpatiënten

In 2018 zouden naar schatting 18,1 miljoen mensen een nieuwe kankerdiagnose krijgen en zouden er 9,6 miljoen patiënten overlijden aan de ziekte. De meest voorkomende kankers wereldwijd zijn (in aflopende volgorde): borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker.

Verwacht wordt dat de wereldwijde cijfers met betrekking tot kanker alleen maar kunnen verhogen.

Dat heeft met drie essentiële factoren te maken:

 • het aantal mensen op aarde stijgt
 • de wereldbevolking vergrijst
 • onze levenswijze verslechterd wereldwijd gezien, waardoor we een hoger kankerrisico hebben​

Een kankerbehandeling heeft als bedoeling om de kankercellen te doden, maar tast ook een deel van de gezonde cellen aan. De aantasting van gezonde cellen leidt tot bijwerkingen. Bron: stichting tegen kanker.

Het hand- en voetsyndroom (in medische taal: palmoplantaire erytrodysesthesie) is een bijwerking van bepaalde soorten chemotherapie of van doelgerichte behandelingen. Het uit zich in huid verschijnselen van de handpalmen en voetzolen (roodheid, zwelling, droogheid, blaren, kloofjes, overgevoeligheid, jeuk, pijn ...). De afwijkingen verschijnen binnen dagen, weken of maanden na de aanvang van behandelingen tegen kanker en verdwijnen weer geleidelijk na afloop ervan.

Deze bijwerkingen kunnen onder controle gehouden worden door de huid zeer goed te hydrateren, zowel voor, tijdens als na de behandeling, maar ook door wonden en ontstekingen te voorkomen. Thv wil dit dus zeggen: nagels recht knippen en geen eelt zelf verwijderen met een mesje!

Kinderen

We kunnen kinderen opsplitsen in 2 groepen:

 1. kinderen van jonger dan 7 jaar
 2. vanaf 7 jaar

Groep 1: bij kinderen jonger dan 7 jaar gelden andere regels voor schoenen. Van nature uit gaan kindjes hun voeten en benen wijder uit elkaar zetten, zakken ze lichtjes door de knieën en gaan de voeten naar binnen zakken. Hiervoor hebben zij soepele schoenen nodig. Door te vroeg te starten met stevige schoenen, zullen zij later onstabiel stappen.

Groep 2: rond de leeftijd van 6 à 7 jaar krijgen kinderen een “normaal” stappatroon. Vanaf deze leeftijd groeien ze alleen nog maar. Een schoen moet daarom vanaf deze leeftijd voldoen aan volgende criteria (deze criteria gelden ook voor volwassenen):

 • een stevige hiel
 • een stevige zool
 • soepel en plooibaar aan de tenen