Stappen van een bewegingsanalyse
Anamnese (gesprek)
Het onderzoek begint met een uitgebreid gesprek waarin we jouw klachten en medische geschiedenis grondig in kaart brengen. We bespreken je dagelijkse activiteiten, sportieve bezigheden, eventuele blessures of pijnklachten die je hebt ervaren, en we kijken naar eerdere medische behandelingen. Dit helpt ons om een volledig beeld te krijgen van je situatie.
Schoeninspectie
De volgende stap is het bekijken van je schoenen. We vragen je om alle soorten schoenen mee te nemen die je gebruikt: van alledaagse schoenen tot werkschoenen, sportschoenen en binnenhuis schoeisel. Slechte of verkeerd passende schoenen kunnen bijdragen aan voetklachten of zelfs verergeren. We maken een onderscheid tussen goede en slechte schoenen, en geven je advies over welke schoen het beste bij jouw voeten past.
Wat maakt een goede schoen?
- Veters of klittenband: Makkelijk aanpasbaar aan de zwelling van je voeten.
- Hakhoogte: Maximaal 3 cm voor optimale steun.
- Stevige zool: De zool moet flexibel zijn, maar alleen bij de tenen en niet bij de rest van de voet.
- Stevige contrefort: De achterkant van de schoen moet stevig zijn om je hiel te ondersteunen.
- Uitneembare zool: Dit biedt ruimte voor het plaatsen van je eigen op maat gemaakte podologische zolen.
Voor sporters bieden we een lijst met aanbevolen merken en modellen die passen bij jouw stap- en looppatroon.
Klinisch onderzoek en biomechanica
Bij dit onderdeel testen we de beweeglijkheid van de gewrichten in je voet, enkel, knie, heup en rug. We onderzoeken ook de kracht en lengte van je spieren. Dit helpt ons te begrijpen hoe je lichaam beweegt en of er bewegingsbeperkingen zijn die van invloed zijn op je looppatroon.
Ganganalyse
De ganganalyse is een essentieel onderdeel van de bewegingsanalyse. Je loopt of wandelt op een loopband of op de begane grond, terwijl we je bewegingen nauwkeurig registreren met behulp van een high-speed camera. Deze camera legt elke stap gedetailleerd vast, zodat we je looppatroon van begin tot einde kunnen analyseren. We kijken naar de manier waarop je voeten afrollen, de stand van je enkels, knieën en heupen, en hoe je je lichaamsgewicht verdeelt tijdens het lopen.
Door deze beelden kunnen we zien of je een afwijkend looppatroon hebt, zoals overpronatie (te veel naar binnen rollen van de voet) of supinatie (te veel naar buiten rollen). Deze informatie helpt ons om gerichte behandelingen aan te bevelen, zoals het aanmeten van podologische zolen die specifiek zijn afgestemd op jouw voetbehoeften.
Op maat gemaakte podologische zolen
Op basis van de bevindingen van de bewegingsanalyse en het klinisch onderzoek bespreken we samen de beste behandeling voor jouw klachten. In veel gevallen zal het aanmeten van op maat gemaakte podologische zolen de oplossing zijn. Deze zolen bieden de juiste ondersteuning, corrigeren de stand van je voeten en helpen je looppatroon te verbeteren.